|
De microfoon van deze maand is een zeer moderne vintage klassieker: de Oktava MKL 5000. Hij werd geïntroduceerd in 2004 als Oktava's vlaggenschip; een multi-pattern buizen microfoon, omschakelbaar tussen cardioïde, omni en bi-directioneel (acht). Binnenin zit een 6Ж1П Russische militaire buis, die het geluid van deze microfoon met een rijke harmonische vervorming kleurt. Het resultaat is een groots geluid, vooral bruikbaar voor pop en rock zang opnamen, maar het levert ook een geweldige piano- of double-bass-geluid en is nuttig als een ambience microfoon. Hij werd verkocht met een eigen speciale netvoeding en een aansluitkabel van slechts 2 meter; dat is irritant kort.
Niet veel van deze microfoons werden verkocht in het Westen, al verkocht het Amerikaanse bedrijf Electro Harmonix ze ook, als de Electro Harmonix EH TM (ze deden hetzelfde met de Oktava ML 52 ribbon mic, die werd verkocht als EH-R1). Waarschijnlijk was de verkoopprijs te hoog; ongeveer $ 1650. De eerder geïntroduceerde MK 219 richtinggevoelige condensator veroverde wel de Westerse markt, maar die was dan ook veel concurrerender geprijsd.
Sinds 2012 heeft Oktava een nieuw vlaggenschip: de MKL 111, die is nog een stukje duurder, met een prijs van $ 2000. De MKL 5000 wordt uitgefaseerd en de bestaande voorraad wordt verkocht voor een lagere prijs.
Het Russische bedrijf, uit Tula, ongeveer 200 kilometer ten zuiden van Moskou, werd opgericht in 1927 en produceerde, sinds 1936, de meeste microfoons voor de Sovjet-Unie, ten behoeve van film, tv, radio en live gebruik.
Het feit dat rond 2000 een buizen microfoon revival plaatsvond was grotendeels te danken aan de Russen; zij waren de enigen die het produceren van elektronische buizen hadden voortgezet. Een direct gevolg van de Koude Oorlog; de Russen wilden betrouwbare elektronica die niet zou worden vernietigd door de micro-burst (heftige stralingsuitbarsting) van een atoombom. Voor dit doel waren buizen ideaal, dus de productie voor het leger werd voortgezet.
Toen het IJzeren Gordijn werd opgeheven, vonden deze buizen hun weg naar het Westen, omdat hun kwaliteit goed genoeg was voor gebruik in buizen microfoons, begon een aantal bedrijven met de productie van dit type microfoon. Die was eerder beëindigd, zowel door miniaturisatie van microfoon modellen als vanwege het feit dat de benodigde buizen niet meer beschikbaar waren, omdat fabrieken waren overgeschakeld op het maken van transistoren in plaats daarvan.
Sommige van deze MKL 5000s worden regelmatig gebruikt in opname studio's en heel soms komen ze op de tweedehandsmarkt. Houd een oogje open voor ze.
Dit zijn enkele van de modellen die te vinden zijn in mijn boek Witnesses of Words, dat onlangs is uitgebracht. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com
|
|